Na masové podvody nevěřím

Michal Kučera (1982) je právník a novinář. Během nedávných prezidentských voleb byl dlouhodobým volebním pozorovatelem v USA v rámci mise OBSE/ODIHR.

Obvykle to jsou Američané, kteří po celém světě kontrolují a komentují průběh voleb. Jak se koukali na to, že je nyní přijel někdo „kontrolovat“ z Evropy?

Zaznamenali jsme ze začátku občas trochu překvapení, že tam přijeli zahraniční pozorovatelé ale když jsme nim vysvětlili, kdo jsme, odkud jsme a co děláme, tak reagovali velmi pozitivně. I díky tomu, že naše mise dostala docela dobré pokrytí v médiích. Zvykli si na nás velice rychle…

Kde jste působil?

S parťačkou jsme měli na starosti Minnesotu a Severní Dakotu. Ta byla velmi konzervativní a silně republikánská. V Minnesotě je to jiné –  hlavně velká města, jako je Minneapolis a Saint Paul byla liberální. Jelikož jsme tam byli delší dobu, navštívili jsme jak města, tak venkov, a setkali se  s členy volebních komisí a úředníky od malých městeček až po metropole.

Právník a novinář Michal Kučera

Jak na vás působil americký volební systém?

Můj dojem je, že ten systém je velice robustní. Může docházet k jednotlivým chybám, ale jinak je vystaven dobře a odpovídá místním tradicím a zvyklostem.

Jaké je zabezpečené proti volebním podvodům, o kterých se tolik mluví?

V obou státech, kde jsem působil, se musíte prokázat identifikačním průkazem s fotografií, to funguje velice podobně jako v Evropě. Máte řidičák nebo pas, prostě oficiální doklad s fotkou. Určitou zajímavostí byly Tribal ID, kmenové průkazy,  protože obyvatelé indiánských rezervací, kterých je v této oblasti řada, nemají vždy státem vydaný řidičský průkaz, ale pouze kmenový průkaz.

Obecně také ve většině států existuje seznam voličů. Jediný příklad, kde to není, je právě Severní Dakota – to vychází z toho, že to je velice rurální stát, kde většina lidí žije v malých obcích, kde se všichni osobně znají. Takže tam není předregistrace voličů, ale přijdete rovnou do volební místnosti.

A jak je to s korespondenční volbou?

Ta je stejná, jako ve zbytku země. Ten zvýšený zájem o ní souvisel s covidem, jinak to není žádná  novinka. Ten systém existuje desítky let.  Nový je ten masový zájem. 

Jak to funguje?

Do místa trvalého bydliště přijde formulář, ten vyplníte a přihlásíte se o volební lístek. Ten vám pošlou, vy ho opět vyplníte a pošlete poštou. Nebo osobně přinesete do takového dropboxu – něco jako poštovní schránka někde venku, obvykle před obecním úřadem nebo školou.

S nějakými volebními podvody jste se tedy nesetkali?

Nesetkali. Sledovali jsem zprávy, slyšeli jsme různé výhrady, které se objevovaly. Ale přišlo mi to spíš jako součást politického boje, kdy se jedna strana snaží celou situaci znejistit. U celého volebního procesu jsou přítomni zástupci obou velkých politických stran a existuje řada kontrolních mechanismů. Nemyslím si, že by v masovém měřítku mohlo k podvodům dojít.

Foto: Martin Tiso

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010  Děkujeme!