Válka na Ukrajině: den 469

Ilustrační foto

Analýza čtyřstéhošedesátéhodevátého dne invaze na Ukrajinu 07.06.2023

Belgorodská fronta (neboli Neplecha): Ruské úřady tvrdí, že se rebelové z RDS zakopali na ruské straně hranice. Je možné, že odsud podnikají výpady dál na sever, ale v současné době tyto zprávy nelze jednoznačně potvrdit, protože ruští vojáci zavěsili na internet několik videí za Tavolžanky, takže se zdá, že je město pod jejich kontrolou. Je možné, že informace o smrti Andreje Stesjeva, velitele 76. výsadkové divize, jsou pravdivé, protože někteří ruští milblogeři vyjadřovali na svých kanálech soustrast. Nelze to však považovat za jednoznačný důkaz. Ruské dělostřelectvo i letectvo masivně ostřeluje Vovčansk, Synelnykove a další příhraniční města a vesnice.

V noci byly hlášeny vzlety ruských strategických bombardérů Tu-95, ale k ostřelování Ukrajiny střelami s plochou dráhou letu nedošlo. Po velkou část dne vyhlášen poplach po celém území Ukrajiny, protože z Běloruska byly hlášeny vzlety minimálně pěti letounů MiG-31K, schopných nést řízené střely Kinžal. PVO byla aktivní nad Belgorodem, kde došlo k sestřelu dronu.

Ukrajinské speciální síly během cvičení

Severovýchodní fronta: Na severním úseku této fronty nejsou pozorovatelné změny. Dochází především k dělostřeleckým duelům mezi Dvoričnou a Kupjanskem. U Kuzemivky podnikají ukrajinští vojáci průzkumné operace, ale není zaznamenaný žádný posun. O pár kilometrů jižněji, mezi Stelmachivkou a Pidkujčanskem, podnikají Ukrajinci výpady do území nikoho podél silnice R07 vedoucí do Svatoveho. U Kreminny se Ukrajinci pravděpodobně stahují z východních oblastí Serebrjnaského lesa.

Bachmutská fronta: Mezi Zalizňanským a Hryhorivkou stále trvá ukrajinský tlak, který nese ovoce ve formě ukrajinského postupu směrem k Berchivce. Vzhledem k tomu, že ukrajinské jednotky postupují podél jižního břehu Berchivské nádrže, zdá se, že se ruští vojáci z oblastí západně od Jahidného skutečně nejspíš stáhli. Pokud by se Ukrajincům dařilo zde i podél silnice E40, existuje šance, že by mohli ruské síly skřípnout do kleští. Jižně od Bachmutu pak podnikají okupanti ptočné operace ve směru na Ivanivské, ale nejsou žádné informace o postupu. Podél kanálu se pak pro změnu snaží o postup Ukrajinci, ale situace je v podstatě identická.

Doněcká fronta: Ukrajinci poslední asi dva dny silně ostřelují oblast Novobachmutivky, pravděpodobně ve snaze udržet okupanty na místě a stabilizovat linii kolem Novokalynového a Keramiku. Domníváme se, že si obránci udržují iniciativu jihozápadně od Avdijivky, konkrétně u Opytného, Vojdaného/Pervomajského a u Nevelskeho. Jejich postup zde však není zaznamenán. V Marjince se stále bojuje především na jejím severním okraji,

Vuhledarský úsek: Stále probíhá ukrajinský tlak na na východní okraj Volodymyrivky, ale nejsou potvrzeny žádné územní zisky. U Novodněckého probíhají boje, ale podle všech dostupných informací je vesnice stále pod ruskou kontrolou. Okupační správa tvrdí, že v oblasti bojují především jednotky doněckých separatistů, ale objevují se také zprávy o příslušnících ruské 37. samostatné gardové motostřelecké brigády. Nedaleko vesnice také došlo k sestřelu ruského bitevního vrtulníku Ka-52. Byl hlášen dopada rakety do Mariupolu a exploze v Talakivce a Manguši.

Z výcviku ukrajinských tankistů

Záporožská a Chersonská fronta: Objevila se videa z bojů v Novodarivce, lze tedy předpokládat, že se Ukrajincům povedlo do vesnice vstoupit. Podotýkáme, že nejde o nijak velkou vesnici, spíše pár domů mezi poli. Videa z posledních dnů ukazují, že boje na tomto úseku jsou poměrně intenzivní a obě strany zde mají ztráty na technice i vojácích. Na západním úseku vedou urkajinské útoky ve směru na Novopokrovku. Ruské kanály tvrdí, že již od Orichivu se jim podařilo odrazit ukrajinský útok, ale na zveřejněných videích jsou vidět jen dopadající rakety ze salvového raketometu. Ukrajinci v posledních 24 hodinách silně ostřelovali raketami Tokmak. Dopady jsou hlášeny z bioplynky na jihu, západu a severu v oblasti solární elektrárny. Další raketové údery jsou hlášeny na Melitopol a Myrne. Na Chersonské frontě dochází ke vzájemnému ostřelování krajů zatopených oblastí. Voda, která vytéká z protržené přehrady, postupně natéká dále do vnitrozemí a z čerstvých satelitních snímků je patrné, že některé pobřežní vesnice jsou téměř celé pod vodou. Na pravém břehu Dněpru již bylo zaplaveno více než 1300 domů a naléhavou pomoc potřebuje až 16 tisíc lidí. Pod vodou zmizela i drtivá většina ostrovů, které se nacházely v dněperské deltě.

Ukrajina požádala Mezinárodní trestní soud v Haagu, aby vyšetřil zničení Kachovské přehrady z počátku tohoto týdne. Ukrajinské úřady už soudu předaly veškeré informace, které k věci mají. Ze zničení vodního díla, které způsobilo rozsáhlé záplavy na dolním toku Dněpru, se Moskva a Kyjev obviňují navzájem. Rusko tvrdí, že přehradu zničilo ukrajinské ostřelování, Ukrajina uvádí, že vodní dílo do vzduchu vyhodily ruské okupační síly.

Rusové se na půdě Rady bezpečnosti OSN snažilo předsvědčit ostatní národy, že přehradu vyhodila do povětří Ukrajina. Generální tajemník Antonio Guterres sice prohlásil, že protržení hráze je důsledkem ruské agrese na Ukrajině, nicméně OSN podle něj nemá přístup k nezávislým informacím o okolnostech, které vedli k jejímu zničení. OSN v tuto chvíli organizuje humanitární pomoc v podobě pitné vody, tablet na čištění vody.

Premiér Nového Zélandu Chris Hipkins poslanec, ministr ozbrojených sil Spojeného království Velké Británie a Severního Irska James Heappey a vysoký komisař Nového Zélandu ve Velké Británii Phil Goff navštívili instruktory novozélandské armády, kteří cvičí ukrajinské bojovníky

Česká vláda ve středu schválila pomoc Ukrajině po zničení Kachovské přehrady. Ministerstvo obrany poskytne cisterny pro rozvoz pitné vody, záchranné kruhy či čerpadla na špinavou vodu, řekl po zasedání kabinetu ve Vimperku premiér Petr Fiala (ODS). Ministerstvo zahraničních věcí v úterý oznámilo, že ministr Jan Lipavský (Piráti) schválil pomoc Ukrajině ve výši deseti milionů korun.

Na okupovaném Krymu si Rusové sestřelili vlastní průzkumný dron íránské výroby Mohajer-6 nedaleko města Pryvitne. Důvod není znám, ale je možné, že šlo buď o chybnou práci okupační PVO, nebo došlo k podobnému incidentu jako několik týdnů zpět na Kyjevem, kdy se Ukrajincům “splašil” jejich Bayraktar TB-2.

Švýcarská spolková rada schválila dodatek k zákonu o re-exportu zbraní a umožní třetím zemím, aby dodávaly Ukrajině švýcarský vojenský materiál. Jedná se o přelomové rozhodnutí, protože spolková země dlouhodobě zastávala přísnou “neutralitu” a odmítala, aby se její výrobky dodávaly na Ukrajinu.

(klikněte pro zvětšení)

Dnešní Třešnička™ budiž to, že 07.06.2023 od 20:00 budeme mít na video podcastu dalšího vzácného hosta, našeho “technaře” Ondřeje. Budeme si samozřejmě povídat o situaci posledních dnů, samozřejmě o přehradě, ale hlavně o tancích; proč a k čemu jsou a jaký dopad budou mít západní tanky na východní bojiště. Budeme dostupní na našem partnerském projektu; Twitch kanále Brotherhood Of Terra. Následný záznam bude opět na Youtube. Budeme rádi, když si nás přijdete poslechnout!

Archiv předchozích podcastů HÍR

Převzato z valka.online (pomoci autorům s tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu)

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme