Válka na Ukrajině: den 462

Ilustrační foto

Dnes se sirény rozezněly na mnoha územích Ukrajiny. Rusové provedli další vlnu náletů pomocí íránských sebevražedných dronů. Ukrajinská protivzdušná obrana hlásí, že většina strojů byla zničena.

Severovýchodní fronta: U Masjutivky, kterou před několika dny opustily obránci stále probíhají boje, ale z místa zatím nejsou obrazové důkazy o jejich výsledku. Směrem na Svatové byli okupanti odraženi u Krochmalne, Stelmachivky a u Novoselivského. Další neúspěšný útok okupantů proběhl u Kuzmyne a těžké boje už tradičně probíhají u Bilohorivky.


“Zásah” ukrajinského velitelství rozvědky v Kyjevě, o kterém mluvil ruský diktátor včera. Gratulujeme.

Bachmutská fronta: V okolí Bachmutu stále probíhají poziční boje, Rusové konsolidují pozice uvnitř města a ukrajinské ozbrojené složky se zakopaly na výšinách v okolí města. Na severu u Orichovo-Vasilivky se Rusové snaží pomocí protiútoků znovu obsadit území, o které v předchozích dnech přišli, ale příliš se jim nedaří. Západně od Jahydne však okupanti nějaké územní zisky zaznamenali a minimálně se jim podařilo trochu rozšířit zónu nikoho v tomto směru. Více na jih proběhly silnější ruské útoky u Ivanivského a Kliščijivky, ale ani zde nedošlo ke změnu na frontě.

Doněcká fronta: U Avdijivky dnes Rusové útočili na několika místech, obránci však jejich útoky odrazili. Na jih od Avdijivky okupanti útočili na Sjeverné, ale odraženi byli i zde. V Marjince probíhají neúspěšné ruské útoky na západní část města, ale v posledních dnech se okupantům podařilo mírně postoupit na jihu města. Útoky ruských ozbrojených sil neměly úspěch ani u Pobjedy a Novomichajlovky. Jak už jsme psali včera, pod Vuhledarem se ukrajinským ozbrojeným složkám podařilo zatlačit okupanty za říčku Kašlahach.

Záporožská a Chersonská fronta: Navzdory vzájemnému intenzivnímu dělostřeleckému ostřelování nemáme žádné relevantní informace o pohybu vojsk na těchto frontách.


M113 patřící 32. mechanizované brigádě

A neplecha? Rusové zaminovávají cesty u hranic v Brjanské oblasti, aby zamezili infiltraci ukrajinských diverzních týmů na území Ruské federace.

Ukrajinští vojáci dokončili výcvik na moderních švédských bojových vozidlech pěchoty CV-90. Ukrajina od severské země obdržela 50 kusů těchto strojů letos v lednu.

V ropné rafii v ruském Krasnodarském kraji propukl požár, který podle předběžných dat způsobily bezpilotní letouny. Na telegramu to oznámil krasnodarský gubernátor Veniamin Kondratěv. Ostřelování ruského území v noci na dnešek oznámil také šéf Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov.

Rusko tvrdí, že potopilo poslední významnější válečnou loď ukrajinského námořnictva. „Dne 29. května velmi přesný úder ruského letectva na kotviště lodí v přístavu Oděsa zničil poslední válečnou loď ukrajinského námořnictva Jurij Olefirenko,“ oznámila ruská armáda.

Polský prezident Andrzej Duda uvedl, že hodnota pomoci Polska Ukrajině v roce 2022 se pohybuje okolo 8 miliard dolarů, což představuje 1,5 % polského HDP.

Britský zbrojařský koncert BAE Systems uvažuje o otevření výrobního závodu na Ukrajině. Mělo by se jednat o “celou škálu zbraní, včetně tanků a dělostřelectva” a také opravárenské a údržbářské zázemí. BAE vyrábí například tanky Challenger 2, obrněné transportéry M113,  houfnice M777 a další zbraňové systémy.

Německo považuje ukrajinské útoky na ruské území za legitimní podle mezinárodního práva. Na dnešní tiskové konferenci to řekl vládní mluvčí Steffen Hebestreit. Rusko v posledních dnech ohlásilo několik náletů bezpilotních strojů, které připisuje Ukrajině. Cílem útoků dronů na ruské území se stala také ruská metropole Moskva. Bezpilotní stroje zasáhly některé z nejprestižnějších moskevských částí včetně Leninského prospektu nebo západní Moskvy, kde sídlí ruská elita. Ruské ministerstvo obrany útok na metropoli označilo za terorismus a obvinilo z něj Kyjev, Ukrajina své zapojení nepotvrdila.

Německo navíc uzavře 4 z 5 ruských konzulátů na svém území. Do prvního listopadu pak chce uzavřít své konzulární kanceláře v ruském Kaliningradu, Jekatěrinburgu a Novosibirsku.



Dnešní Třešnička™ bude bezohledná a nemilosrdná. Předevčírem jsme na tomto místě informovali o nebožákovi, který musel být přepraven trakařem (na přání slovenských čtenářů “fúrikem”) k sanitce, která se neodvážila přejet poškozený most v jedné vesnici v ruském Čuvašsku. Muž, penzista, kterému podle dostupných informací pouze praskl žaludeční vřed prohrál svůj boj s ruským zdravotnictvím a po převozu do nemocnice zemřel. Vykročil tedy vstříc světlu na ten opravený most nebeský. Ruský ministr dopravy se prý bude situací zabývat, no my k tomu jen dodáme, že je asi mnohem snazší ničit cizí zemi než se starat o vlastní. 

Převzato z valka.online (pomoci autorům s tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu)

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme