Válka na Ukrajině: den 451

Ilustrační foto

Bachmut padl. Po 292 dnech tvrdých a krvavých bojů a přesně po roce od prvních dopadů raket do oblasti města se ruské okupační síly probojovaly k západnímu okraji. Bitva o samotné město trvala devět měsíců a stála životy desítek tisíc civilistů, obránců i okupantů. Ruská média se snaží dobytí města označit za obrovské taktické vítězství, ale faktem je, že invazním silám trvalo tři čtvrtě roku dobýt okresní město, které prakticky vymazali z mapy. Těžko bychom v moderních dějinách hledali lepší ukázku Pyrrhova vítězství.

Kyjev se v noci na dnešek znovu stal terčem útoku ruských dronů. Mluvčí ukrajinského letectva tvrdí, že PVO v noci na dnešek sestřelila 22 sebevražedných dronů a 6 střel s plochou dráhou letu. Vzdušný poplach byl dnes slyšet na většině středních a východních oblastí Ukrajiny.


Pohled na Bachmut posledních dní

Severovýchodní fronta: Ukrajinci ztratili minimálně část území východně od Lymanu Peršoho, které se jim před několika dny povedlo osvobodit. Okupanti toho využili a opět se snaží probojovat k Synkivce a Masjutivce. Dále na jih se bojuje u Kuzemivky, a mezi Ploščankou a Červonopopivkou, ve směru na Nevske. Na kreminnském úseku ruské jednotky tlačí ve směru k Jampolivce a Toskemu. Rusové se i nadále pokouší přiblížit k Bilohorivce.

Bachmutská fronta: Ukrajinci vedou protiútoky směrem do osady Sakko i Vancetti, ale pravděpodobně především na severním přístupu mají problémy překročit říčku Vasjukivku. Vedou také bojové operace podél silnice E40 mezi Orichivo-Vasylivkou a Zalizňanským ve směru k Paraskovijivce. Od Jahidného jsou hlášeny těžké boje a i přesto, že zde mají Ukrajinci výškovou převahu, v podstatě se zastavili na místě. Trochu lepší pozici mají pod Ivanivským, kde tlačí od Donbaského kanálu směrem ke Kliščijivce. Mají výhodu krytého jižního křídla, kde mají své jednotky na západní straně kanálu a zaměstnávají tak ruské síly z více směrů. Ukrajinci pak dále pokračují ve snaze útočit přes kanál na Kurďumivku. Majitel Wagnera Prigožin ve videu natočeném na západě města tvrdí, že Bachmut padl. Ukrajinci to odmítají, ale myslíme si, že jde jen o falešné naděje. Okupanti se dostali přes Juvilejnou ulici a do sídliště na její jižní straně, kde se jim povedlo prorazit do polí. Obsadili také Sál Království svědků Jehovových a bloky obytných budov jižně od vysoké školy průmyslové. Boje ještě probíhají v jihozápadním cípu kolem tzv. sektoru “Tetris”, tedy budov mezi Kursunského a Čajkovského ulicí, v zemědělském areálu Iljus Stov, památníku MiG-17 a západní části chatové oblasti, která k městu přiléhá. Toto místo není zvoleno náhodně, protože jde o jednu z důležitých evakuačních tras z města.


Operátor dronů s VR brýlemi

Doněcká fronta: Rusové obnovili útoky kolem Krasnohorivky ve dvou směrech. Z východu a jihu na Novokalynove a Keramik, a dále ve směru na Stepově a Berdyči. Avdijivka byla přes noc terčem ruských náletů a okupanti byli nuceni se stáhnout zpět poté, co utrpěli ztráty u Opytného a Pervomajského. U Marjinky pravděpodobně plánovaly ruské tankové jednotky útok, kterým by prorazily stagnující frontu, ale tanky, které okupanti připravili do Petrivského rajonu okupovaného Doněcku, byly někdy v minulých dnech zničeny dělostřelectvem nebo raketami.

Vuhledarská fronta: Mezi Novomychajlivkou a Slodkým se povedlo ukrajinským vojákům ze 72. aeromobilní brigády se zkonsolidovat dlouhodobé území nikoho. Podle ruských milblogerů zde stáli proti ruské 14. samostatné brigádě speciálního určení z Ussurijsku. Tím se ukrajinské síly dostávají na vzdálenost necelých osmi kilometrů od železniční trati, která spojuje Doněck a velká města na jihu země. U Vuhledaru je fronta dlouhodobě bez větších změn. Ruské letectvo nicméně bombardovalo Vuhledar, Prešystivku, Zolotou Nivu a Velykou Novosilku.

Záporožská a Chersonská fronta: O situaci na této frontě máme jen minimum informací. Ukrajinské raketové dělostřelectvo dnes zasáhlo Kamjanku, Rozdol a zemědělský areál východně od Mychajlivky. V Melitopolu pak ruské okupační úřady přejmenovali jednu z ulic na Darji Duginy. Připomínáme, že Dugina byla neonacistka a rasistka, která volala po likvidaci ukrajinského národa, ale pravděpodobně ji dohnaly spory se zaměstnavatelem, ruskou FSB.


Nácvik vylodění ukrajinských jednotek

Na severovýchodě okupovaného Krymu dnes došlo k dalšímu poškození kolejí nedaleko městečka Solone Ozero. Jde o hlavní železniční tah mezi Krymem, východem Chersonské a Záporožské oblasti.

Americký prezident Joe Biden by měl dnes na summitu G7 v japonské Hirošimě oznámit nový balík pomoci Ukrajině v hodnotě 375 milionů USD. Součástí balíku má být dělostřelecká a raketová munice, raketomety HIMARS a munice do ručních zbraní. Na summit již dorazil i ukrajinský prezident Zelenskyj, od kterého je očekáván morální apel na lídry Indie a Brazílie.

Italská média informují o tom, že Itálie tajně dodala Ukrajině blíže neupřesněný počet kolových tanků B1 Centauro. Jde o stíhač tanků, ne nepodobný francouzskému  AMX-10. Kanón tanku B1 je také ráže 105 mm, avšak narozdíl od AMX-10 může používat standardní munici NATO.



Dnešní třešnička je taková hádanka. Víte, co je nejtlustší věcí na světě? Odpovíme na to trochu oklikou. Ruská diplomacie podle agentury Tass oznámila, že pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, vystavuje se kolosálnímu riziku, protože razí eskalační politiku. Nás by zajímalo, co přesně hodlají ruští potentáti udělat. Napadnou Ukrajinu víc? Vystoupí z účasti na smlouvách o jaderném odzbrojování důrazněji? Začnou tlačit víc lidí na frontu a rychleji? Nebo začnou vyhrožovat překročením červené čáry? No, jak by řekl klasik; C je správně. Rusové opět vyhrožují překročením červené čáry. Je to vtipné, protože to je právě ta nejtlustší věc na světě. Ta linie, kterou západ nesmí překročit, protože… jsme to prostě řekli.

Převzato z valka.online (pomoci autorům s tvorbou můžete malým příspěvkem na kávu)

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme