Když to nejde přímo, tak to půjde oklikou…

Kolem půl páté mi včera (16. 5. 2023) začal zvonit telefon. Telefonáty a smsky s tím, jestli víme, že se na program jednání Poslanecké sněmovny opět dostalo tzv. manželství pro všechny. Vyměnila jsem si pár zpráv s kolegy, usedáme k obrazovkám, telefonům a zjišťujeme, co se děje. Nic tomu před tím totiž nenasvědčovalo. A skutečně! Na sněmovní obrazovce visí program, jehož konečným bodem dnešního dne je redefinice manželství.

Myslím, že v týmu Jsme fér zavládlo podobné překvapení jako v Alianci pro rodinu. Na sítích ovšem začínají hýřit radostí, šampaňským a slovy o lásce. Jak se o pár hodin později ukáže, tak zbytečně. O jejich kauzu totiž ve skutečnosti nejde.

Sjíždíme zápisy z toho, jak se schvaloval program jednání. Hnutí ANO je celý den značně rozladěné z plánovaného odvolání Daniela Koppla z Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, ale koalice je plně rozhodnutá ho prostě “sesadit”. A tak někoho v hnutí ANO napadne geniální tah. Je třeba rozklížit koalici na tématu, ve kterém není jednotná. K této hře se propůjčuje, jinak věrná zastánkyně hnutí Jsme fér, poslankyně Jana Pastuchová (ANO). Návrh, který od ní vzejde už nemůže být věrohodnější. Teď jen stačí, aby se ho aktivističtí poslanci z hnutí STAN dobře chopili a na jednání o odvolání Daniela Koppla prostě nedojde. Všichni známe ty nekonečné debaty v oblasti kulturních válek.

Taktiku hnutí ANO poslanci ze STANu rychle pochopí. Jenže ujít si takovou příležitost, to si STAN nemůže jednoduše dovolit. A to i za cenu opětovného porušení vnitřní dohody vládní koalice. Poslanec Berki (STAN) dává protinávrh, aby se o redefinici manželství jednalo až po odvolání Daniela Koppla a dalších pevných bodech úterního programu. Jednání Sněmovny má být toho dne až do půlnoci a tak se zdá, že je času dost.

ANO, jako skoro jeden muž a dost možná z pomsty, že se tím pádem o návrhu poslankyně Pastuchové jednat nebude, podpoří i tuto variantu. Tím se redefinice manželství dostává na program Sněmovny jako obstrukční nástroj a klín, který se opozice snaží vrazit do koaličních řad. Mnozí koaliční poslanci jsou naprosto zaskočeni návrhem svého kolegy a to až do té míry, že někteří ani nevědí, pro co hlasují a snaží se vzít své hlasování zpět. Žel, nikdo z nich není v tu chvíli dostatečně duchapřítomný, aby si vzpomněl, že ve Sněmovně leží ještě jeden návrh – o ústavním zakotvení manželství jako svazku muže a ženy. A že když někdo z koalice vytáhne redefinici, měla by se na program logicky dostat i ústavní definice. Návrh stejně legitimní, vzešlý z řad občanské společnosti a podpořený více než stotisícovou peticí. Papírovou, černé na bílém.

Věříme, že se koaliční poslanci (a hlavně ti z KDU-ČSL) po této zkušenosti připraví. A při případném dalším pokusu protlačit na jednání Sněmovny redefinici manželství, automaticky a v souladu s předvolebními sliby, předloží návrh o ústavní definici manželství, jako svazku muže a ženy. Oba návrhy jsou pro své příznivce, jak dosvědčují sociální sítě den poté, velmi důležité. A s tím vědomím by s nimi poslanci měli zacházet.

Že včera se svatým grálem, tzv. manželství pro všechny, šermovali poslanci jako s cárem papíru na politickém kolbišti, se jeví až legračně. Zvlášť když za takovým divadlem stojí sami příznivci tohoto návrhu. Ale ve vší vážnosti – ani tohle svým oponentům nepřejeme.

Pozn. redakce:  Kompletní přehled hlasování je na webu Poslanecké sněmovny. Pro zjednodušení – nejlépe hlasovala ODS a SPD, nejhůře ANO, Piráti, STAN a TOP09, nejzmateněji lidovci…

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme