Neperte se v metru s mariňákem…

V pondělí na prvního máje, okolo čtrnácté hodiny vstoupil Jordan Neely do vagónu newyorského metra a měl dost špatnou náladu. Řval po lidech: „Je mi jedno, jestli zemřu. Je mi jedno, jestli půjdu do vězení. Nemám žádné jídlo … končím.“ Pak si sundal kabát, šlehl s ním o zem a řekl, že je připraven jít do vězení a dostat doživotní trest.  Jenže toho si všimnul bývalý mariňák Daniel Penny.

Jordan Neely (30), čtyřicet dvakrát zatčený recidivista a narkoman se potýkal s traumatem z roku 2007, kdy byla brutálně zavražděna jeho matka. Snoubenec jeho matku uškrtil a v kufru jí uložil do skříně. Tehdy 14-ti letý Jordan Neely vše věděl. Po smrti matky se z Jordana Neelyho stal bezdomovec, živil se jako imitátor Michaela Jacksona na Times Square a v newyorském metru.  CNN tehdy srdceryvně popisovala, jak byl na Jordana jeho otec za jeho taneční kreace pyšný. Škoda jen, že se hrdého taťky CNN nezeptala, proč syna nechal na ulici.

Cestující výhrůžce uvěřili a postoupili do zadní části vozu neboť ten, kdo v metru nepříčetně vyřvává, že se nebojí zemřít a že se nebojí ani doživotního trestu, se chystá pravděpodobně spáchat něco nepěkného, tedy alespoň tak by situaci vyhodnotil každý normální člověk. Vyšinutý schizofrenik Jordan Neely svou výhrůžku mohl myslet vážně, vždyť byl mj.  odsouzen i za těžké ublížení (praštil starou dámu pěstí do obličeje) a v letech 2019 – 2021 byl jen za napadení žen v metru zatčen třikrát.

Mariňák zasahuje

Pohledný běloch a bývalý mariňák Daniel Penny (24) se výhrůžek nepříčetného Jordana Neelyho zalekl také, proto se k němu nenápadně přikradl a agresora strhnul na zem (video zde). Pomocí páky ho přitiskl k zemi a čekal, až násilník svůj odpor vzdá. Danielu Pennymu sekundovali další dva cestující, až do příchodu policejní hlídky. Šťastný konec pěkného představení však pokazilo konstatování policie, že Jordan Neely nedýchá.  Později byl prohlášen za mrtvého…

Svědkyně události, šestašedesátiletá žena, tvrdí, že mariňák Penny zakročil až v okamžiku, kdy Neely začal s výhrůžkami smrti cestujícím. Do té doby jsem si mladíka ani nevšimla. „Modlím se za něj, a modlím se, aby s ním bylo zacházeno spravedlivě“, dodala svědkyně.

Manhattanský státní zástupce sdělil Pennymu obvinění z neúmyslného zabití (zabití II. stupně), za což mu hrozí až patnáctiletý trest odnětí svobody. Byl zatčen a posléze na kauci 100 000 dolarů propuštěn. Mezitím desetitisíce soukromých dárců věnovalo Pennymu již bezmála 2,2 milionů dolarů na jeho právní ochranu. Peníze i dnes přibývají rychlostí asi 500 dolarů za minutu. Odkaz na sbírku zde.

Ohlasy na událost jsou různé. Všichni se však shodují, že šlo o zcela zbytečnou smrt. Pouliční tanečník totiž evidentně trpěl duševní poruchou a měl se léčit a ne se volně pochybovat mezi lidmi.

Řada přispěvatelů na sociálních sítích má za to, že reakce Daniela Pennyho byla naprosto přiměřená a měl by být považován za hrdinu. Neely přeci vyhrožoval cestujícím smrtí.

Metrem v New Yorku

Nutno v ohledu posuzování přiměřenosti reakce mladého seržanta též podotknout, že trestná činnost v newyorském metru, které má 472 stanic a přepraví asi 2 milióny pasažérů denně, je vskutku obrovská a nezapomínejme, že vysoká kriminalita je v metru i přesto, že celý prostor monitoruje tisíce kamer.

Za poslední tři roky zde dochází v průměru k sedmi vraždám ročně a celková trestná činnost stoupla v roce 2022 oproti roku 2021 o málo uvěřitelných 42 %. A to po roce 2019 klesl počet cestujících z 81 milionů měsíčně na 59. Metro je v New York City zkrátka nebezpečné místo.

Odborníci také tvrdí, že nejméně polovina fyzických útoků není policii hlášena, stejně tak drobné krádeže a přesto  policie řeší desetitisíce konfliktů ročně. Od znásilnění, přes loupeže, až po přestřelky a bezdůvodná napadení z dlouhé chvíle. O realitě newyorského metra si můžete přečíst zde.  Statistiky new yorkské policie si můžete prostudovat zde.

Politický proces?

Daniela Pennyho tedy čeká super sledovaný proces, ve kterém hlavní roli namísto spravedlnosti bude alternovat politika (rasa) a samozřejmě média. Ostatně, tak tomu v takových případech bývá vždy. Bývalý seržant námořní pěchoty Daniel Penny je z Queensu, nebyl nikdy odsouzen ani trestně stíhán. Je ale běloch, republikánský volič a jeho rukou zemřel černoch a talentovaný umělec. Na Daniela Pennyho se momentálně kriticky dívá nekonečně dlouhý zástup  představitelů kulturního a politického života a žádají jeho přísné potrestání. Třeba kongresmanka za newyorský Bronx Alexandria Ocasio – Cortezová označila čin za vraždu. Ostatní žádají „spravedlnost pro Jordana Neelyho“ a  dodávají, že „být chudý není zločin“.

Manhattanský prokurátor z Demokratické strany však vyhráno politicky nemá. Nejdříve bude muset totiž přesvědčit porotu, že vůbec došlo k trestnému činu a že věc má být projednána před soudem. A někteří porotci jezdí metrem …

Na obrázku vidíme manhattanského okresního prokurátora Alvina Bragga (49) z Demokratické strany USA. Je doslova posedlý rasovou spravedlností.

Znalci tvrdí, že New York nemá soudní systém, má jen politický systém. Prokurátor Bragg totiž není představitel „slepé spravedlnosti“, nýbrž produkt levicového filantropa George Sorose, který mu volby zaplatil. A proč v případě newyorské justice hovoříme pouze o prokurátorech a nikoliv o soudcích? Protože jednak prokurátor určuje, koho bude stíhat a stavět před soud a koho naopak ne, a jednak proto, že bezmála 3/4 všech kriminálních činů končí dohodou o vině a trestu, do které prakticky nemůže soudce zasáhnout. V New Yorku, a nejen zde, udělují tresty žel prokurátoři.

Bragg se  prokurátorem na Manhattanu stal po volbách 2. listopadu 2021, když porazil republikána Thomase Kenniffa, přičemž Keniff je momentálně advokátem seržanta Daniela Pennyho.

Takže přejme mladému mariňákovi hlavně hodně štěstí.

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme