Týden v EU

Komise nastínila vizi Průmyslového plánu Zeleného údělu. V Kyjevě proběhl summit EU-Ukrajina a jednání členů Komise s ukrajinskou vládou. Evropský parlament zbavil imunity dva své členy v souvislosti s aférou Katargate.

Úterý 31. ledna 2023

Komise uveřejnila třetí výroční zprávu o jednotném trhu a srovnávací přehled výsledků v oblasti jednotného trhu za minulý rok. Podle Komise „zprávy potvrzují, že jednotný trh je i nadále klíčovým nástrojem pro řešení současných výzev Evropy, a zdůrazňují, že je důležité jeho fungování neustále zlepšovat“.

Soudní dvůr EU rozhodl v řízení o předběžné otázce C‐158/21 Puig Gordi a další, které se týkalo některých katalánských politiků, kteří jsou stíháni ve Španělsku kvůli událostem kolem sporného referenda o nezávislosti v roce 2017 a uprchli do Belgie. Španělsko už delší dobu usiluje o jejich vydání. Konkrétně jde o podmínky, za kterých může orgán dožádaného státu (v tomto případě Belgie) odmítnout vykonání evropského zatýkacího rozkazu neboli eurozatykače. Z rozhodnutí vyplývá, že manévrovací prostor dožádaného státu, chce-li vykonání odmítnout, je omezený. Proces vydání katalánských politiků z Belgie se tím patrně usnadní.

Středa 1. února

Komise představila svojí vizi Průmyslového plánu Zeleného údělu (Green Deal Industrial Plan), který již avizovala Ursula von der Leyenová v předchozích týdnech (viz díl 47 a 48 tohoto seriálu). Cílem plánu má být „vytvořit příznivější prostředí pro zvýšení unijní výrobní kapacity technologií a produktů s nulovými čistými emisemi, které jsou nezbytné ke splnění ambiciózních cílů Evropy v oblasti klimatu“. Komise hovoří o čtyřech pilířích: předvídatelné a zjednodušené regulační prostředí, rychlejší přístup k financování, zvyšování dovedností a otevřený obchod pro odolné dodavatelské řetězce.

Čtvrtek 2. února

V Kyjevě došlo k jednání Komise a ukrajinské vlády. Na akci přijelo 16 členů Komise včetně předsedkyně von der Leyenové a vysokého představitele pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Josepa Borrella.

Evropský parlament rozhodl o zbavení imunity dvou svých poslanců v souvislosti s korupčním skandálem Katargate. Jde o Itala Andreu Cozzolina a Belgičana Marka Tarabellu. O vydání k trestnímu stíhání požádaly belgické orgány (viz díl 45 tohoto seriálu).

Pátek 3. února

V Kyjevě proběhl summit EU-Ukrajina, na kterém předseda Evropské rady Charles Michel a Ursula von der Leyenová jednali s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Výsledkem je společné prohlášení, které se týká všestranné podpory Unie Ukrajině proti ruské agresi, procesu přistoupení Ukrajiny k EU, otázky spravedlivého míru, poválečné obnovy a dalších témat.

Autor je odborník na evropské právo. Publikuje na svém blogu. 

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme