Týden v EU

Podle Leyenové nás možná čeká největší průmyslová transformace všech dob. Pokračuje diskuse o projektu digitálního eura. Inflace v EU a eurozóně klesla. EP vyzval k vytvoření tribunálu, který by stíhal zločin agrese vůči Ukrajině.

Pondělí 16. ledna 2023

Euroskupina (tj. platforma ministrů financí eurozóny k otázkám společné měny) přijala závěry k projektu digitálního eura. Jde o uvažovaný elektronický platební prostředek, který by vydávala Evropská centrální banka vedle klasického eura. (Blíže k tomuto projektu, který je teprve na začátku, zde.)

Předsedkyně Evropského parlamentu Roberta Metsolaová slíbila na plenárním zasedání EP ve Štrasburku, že budou podniknuty kroky k obnovení integrity, nezávislosti a zodpovědnosti této instituce. Jde o reakci na korupční skandál Katargate. Opatření by měla zahrnovat posílení boje proti korupci a zahraničnímu vměšování.

Úterý 17. ledna

Komise vydala zprávu o pokroku Nového evropského Bauhausu (NEB), která hodnotí první dva roky fungování tohoto projektu. Připomeňme, že NEB má zapojit architekty, designery i umělce do služeb Zeleného údělu a má vnést do klimatické politiky EU kulturní a tvůrčí rozměr (více k němu v dílu 2 tohoto seriálu). Ve zprávě se uvádí, že NEB se stal významným katalyzátorem Zeleného údělu, a je zde avizováno navýšení jeho financování.

Ursula von der Leyenová uvedla na Světovém ekonomickém fóru v Davosu v souvislosti s klimatickou politikou vyspělých zemí, že „příští desetiletí budou svědky největší průmyslové transformace naší doby, možná všech dob.“ Zmínila se také o chystaném Průmyslovém plánu Zeleného údělu (Green Deal Industrial Plan).

Středa 18. ledna

Eurostat uveřejnil údaje o inflaci za prosinec. Meziroční míra inflace činila v rámci EU 10,4 % a v rámci eurozóny 9,2 %. Oproti listopadu jde v obou případech o významný pokles.

Předseda Evropské rady Charles Michel na plenárním zasedání Evropského parlamentu prohlásil, že EU bude podporovat Ukrajinu tak dlouho, jak bude třeba, a že bude pokračovat ve vojenských dodávkách díky navýšení Evropského mírového nástroje.

Čtvrtek 19. ledna

Byla zahájena činnost tzv. „Koalice ministrů obchodu pro klima“. Účastní se jí Komise, členské státy EU a 26 partnerských zemí. Má jít o první globální fórum na ministerské úrovni věnované otázkám obchodu a klimatu a udržitelného rozvoje.

Evropský parlament vyzval k ustavení zvláštního mezinárodního tribunálu, který by stíhal zločin agrese vůči Ukrajině páchaný politickým a vojenským vedením Ruské federace a jejích spojenců. EU a její členské státy by měly v této věci spolupracovat s Ukrajinou a mezinárodním společenstvím.

Charles Michel navštívil Kyjev a setkal se s nejvyššími představiteli Ukrajiny. V tamním parlamentu pak prohlásil, že „jsme všichni Ukrajinci“ a že „nemůže existovat svobodná Evropa bez svobodné Ukrajiny“.

Dozvuky Konference o budoucnosti Evropy

Jako bonus bych zařadil odkaz na článek Dozvuky Konference o budoucnosti Evropy. Více než půl roku od završení této akce je namístě zaměřit pozornost na to, co se zatím v návaznosti na ni odehrálo. Poznamenám zde, že „duch“ Konference unijní politiku hned tak neopustí. Závěry Konference budou využívány unijními institucemi k odůvodňování různých opatřením ve směru „více Unie – více doleva“. Co je snazšího než říci, že občané to přece chtějí?

Autor je odborník na evropské právo. Publikuje na svém blogu

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme