Jak slavily Silvestr „berlínské děti…“

Velká německá města zažila opět poněkud divoké novoroční oslavy. Ty přerostly ve výtržnosti a násilí, ponejvíce v Berlíně. Desítky mladých mužů zaútočily na hasiče, policisty a záchranáře pyrotechnikou a kameny a postavily několik barikád. Jeden z pachatelů zaútočil přímo na sanitku. V Berlíně bylo zraněno 41 policistů a 15 záchranářů. Jeden policista utrpěl vážné popáleniny.

Policie v Berlíně zadržela 145 osob. Trvalo však celé tři dny, než někdo konečně nahlas řekl to, co bylo patrné z mnoha videí a příspěvků na sociálních sítích. Prolomení mlčení o původu pachatelů však nepřišlo z Berlína. K násilným incidentům došlo i v jiných německých městech. V Severním Porýní-Vestfálsku bylo zraněno 42 policistů a zatčeno 250 osob. Herbert Reul (CDU), ministr vnitra Severního Porýní-Vestfálska, byl prvním politikem, který připustil, že novoroční násilí je problémem migrace: „Výtržníci jsou zjevně skupiny mladých mužů, většinou migrantského původu.“ Na videích bylo vidět, jak pachatelé verbálně vyjadřují svůj odpor k Německu a pohrdání německou společností.

Nejen o Silvestra

V Hamburku bylo zadrženo 20 osob. Hamburský senátor za vnitro Andy Grote (SPD) ve vysílání televize NDR přiznal, že se jednalo o mladé muže z problémových čtvrtí, kteří byli částečně známí policii. Svou roli hraje i téma migračního zázemí. Zároveň to není jen silvestrovský problém, když se „oslava“ zvrtne. Podle Groteho se jedná o celoroční problém; zvýšil se potenciál agrese, odstup od státu a odhodlání k násilí.

Spolkový statistický úřad definuje osoby s migračním původem jako osoby žijící v Německu, které se narodily bez německého pasu nebo jejichž rodiče neměli německé občanství. Vykazování této kategorie však bylo ve zprávách o trestné činnosti vypuštěno. Frakce CDU v městském parlamentu proto požadovala, aby byla zveřejněna první jména výtržníků. To jim vyneslo obvinění z rasismu ze strany sociálních demokratů.

V minulosti se objevily pokusy získat přehled o trestné činnosti prostřednictvím křestních jmen pachatelů. Ministerstvo vnitra Severního Porýní-Vestfálska vedlo statistiky kriminality z kolínského vlakového nádraží v období od 1. ledna 20021 do 30. listopadu 2021 (toto místo a nedaleké betonové náměstí před nádražím jsou magnetem pro různé trestné činy). Nejčastější jména pachatelů? Mohamed (30), Ali (12), Mohamad (11), Mohammed (10). Za nimi následovali Daniel, Hamza, Abdullah a Ahmed (všichni po 9), dále Ahmad, Bilal, Dennis, Michael a Sebastian (všichni po 8).

Němci nebo ne?

Třetího ledna byla konečně zveřejněna čísla – ze 145 zadržených v Berlíně mělo 45 německé občanství, 27 bylo Afghánců a 21 Syřanů. Celkem pocházeli z 18 různých zemí a naprostou většinu z nich tvořili muži. Policie mezitím všechny propustila a vyšetřuje je na svobodě.

Veřejnoprávní televize ARD na svých internetových stránkách Tagesschau.de manipulativně uvedla, že většina pachatelů (45 ze 145) byli Němci. To je však pravda jen relativně.  Naprostá většina z nich byla cizího původu, byť měla německé občanství. ARD ve zpravodajském pořadu Tagesthemen zkrátila výpověď berlínského hasiče, aby jeho slova o osobách migrantského původu nezazněla. Celé prohlášení se objevilo v méně sledovaném pořadu televize RBB.

Berlínská policie zveřejnila 6. ledna další „upřesňující“ informace. Čtvrtina zadržených, kteří patřili do kategorie „Němci“, měla dvojí občanství (turecké, libanonské, tuniské, rumunské, jordánské, irácké a francouzské). Nakonec tedy nejméně 111 ze 145 zadržených osob jsou migranti nebo potomci migrantů.

Berlínské děti…

Jedním z ohnisek berlínských násilností byla neklidná čtvrť Neukölln. Starosta okresu Martin Hikel (SPD) označil situaci za podobnou občanské válce. Deníku Welt řekl, že se vyskytly případy, kdy byly záchranné složky vlákány do pasti, ale pak na ně zaútočili pachatelé. Sociálnědemokratický starosta však odmítl jasně pojmenovat pachatele. „Nemůžete vydat paušální prohlášení, protože mnoho lidí s migračním pozadím slavilo pokojně.“ Hikel dále argumentoval ve prospěch možného omezení prodeje zábavní pyrotechniky. V podobném duchu, tedy ve prospěch zákazu pyrotechniky, se vyslovili i politici z levicového spektra. Místopředseda opoziční frakce CDU/CSU Jens Spahn zákaz ohňostrojů odmítl a eskalaci násilí přičetl selhání státu: „Jde o neregulovanou imigraci, neúspěšnou integraci a nedostatek respektu ke státu,“ řekl Spahn.

Spahn zřejmě zapomněl, kdo vládl Německu 16 let až do posledních voleb a kdo otevřel hranice migrantům.

Úřadující starostka Berlína Franziska Giffeyová (SPD) odmítá debatu o původu pachatelů: „Původ není důležitý, jsou to téměř všechno berlínské děti, které se zde narodily a vyrostly.“

Giffey připravuje nová opatření proti násilí mládeže v podobě pomoci mládeži a sociální práce. Vyzývá také k celoněmecké diskusi za účasti ministrů vnitra všech spolkových zemí – snad aby odvedla pozornost od toho, že situace v Berlíně je nejhorší?

Reem Alabali-Radovan (SPD), německá vládní zmocněnkyně pro integraci, varuje před obviňováním lidí s migračním pozadím, protože to vede pouze k další stigmatizaci a rozdělení společnosti.

Kdo se bojí říct pravdu?

Nepřekvapí, že jasné pojmenování problému a volání po tvrdém přístupu přichází od lidí mimo politiku: „Každý útok na lidi v uniformě musí vést k vyšetřování a soudnímu procesu s tvrdým rozsudkem,“ řekl Jochen Kopelke, prezident policejních odborů. Kopelke požaduje nový plán a koncepci, která by podobným nepokojům zabránila.

Rainer Wendt, šéf německých policejních odborů, vidí vinu za silvestrovské násilnosti také v rudo-rudo-zelené berlínské zemské vládě: „Tyto útoky na policisty jsou také důsledkem agitace berlínského senátu.“ Deníku Bild řekl, že k nepokojům přispěly „neustálé narážky na to, že policisté jsou rasisté a násilníci“.

Odborník na migraci Ahmad Mansúr to jasně řekl televiznímu kanálu deníku Welt, říci to, co se dosud žádný politik neodvážil: jsou to většinou lidé s migračním původem a jsou to uprchlíci.“ Pachatelé násilí jsou podle Mansúra lidé, „kteří odmítají náš ústavní stát a považují ho za slabý“. Mnozí politici nehájí k odpovědnosti pachatele s cizími kořeny, ale považují všechny za oběti. „Ti, kdo napadají policisty, se dopouštějí útoku na právní stát a ztrácejí právo na pobyt.“

Německo už zažilo jednu divokou silvestrovskou noc, kdy migranti během oslav Nového roku 2016 sexuálně obtěžovali ženy v Kolíně nad Rýnem. Tehdy trvalo několik dní, než veřejnoprávní televize vůbec odvysílala reportáž o tom, co se s městem na Rýně stalo. Německo se od té doby příliš nepoučilo, přesto je dnes veřejná debata alespoň o něco dál než v roce 2016.

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010 Děkujeme