Opáčko z pravicové politiky

Myslím, že je na čase, abychom si ujasnili politické priority. Místo toho, abychom bouchali to už dlouho chlazené šampaňské, tak se různě po síti dočítám, jak ODS zradila své ideály, jak stát zkrachuje a Bůh ví co všechno.  Chce to trošku opáčko z toho, co jsou priority pravicové politické strany, která hájí práva občanů před narůstajícím státem!

Nenaskakujme na to, že vznikla jakási ztráta ve výši 135 miliard. To nejsou peníze státu, ale peníze domácností.  A tyhle peníze ODS a další dokázali lidem zachránit. Od roku 2013 se zvýšily roční příjmy státního rozpočtu o nějakých 450 miliard Kč a přesto je stále v deficitu. A to jsme zatím ani nesplnili náš spojenecký závazek v oblasti výdajů na obranu. Kde ty „peníze státu“ jsou? Já bych vám řekl kde, ale slíbil jsem si, že nebudu alespoň půl dne sprostý. Takže – stát je projedl! A to způsobem, který je nejen naprosto neefektivní, ale ještě proti sobě poštval jednotlivé generace.

Těch 135 miliard domácnosti většinou utratí, anebo si je odloží na budoucí spotřebu. Ukažte mi jinou tak masivní a spravedlivou pomoc pro naše živnostníky, kteří zrovna teď budou potřebovat doslova zachránit své podnikání. Těm ODS pomohla nejvíc. Pro ně to znamená ročně desítky miliard, na které by nikdy nedosáhli.

Obce, města a kraje sice přišly o obrovské příjmy ze sdílených daní, ale jaký zájem mají domácnosti na tak hloupě koncipovaném rozpočtovém určení daní, které k tomu vedlo? Rozhodně je to mizerný koncept, který se bude muset překopat. No a?

Celá desetiletí se tady pěstuje feťácká mentalita státu (a občanů): „Ano, snížíme daně, ale ne hned, protože nejdříve se musí konsolidovat rozpočet. Máme totiž spoustu výdajových priorit, které mají přednost před snížením daní. Čili ještě tady uděláme tuto dávku a pak už jen tyto další dvě dávky a pak se k tomu tématu vrátíme.“ Tohle by nikdy neskončilo… A nakonec k tomu stačil jeden dlouhý čtvrtek ve sněmovně…

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010  Děkujeme!