Jan Skopeček: Konzervatismus je způsob život

Jaké je, podle Vás, hlavní téma letošních voleb? Jaké je Vaše hlavní předvolební téma?

Tématem jakýchkoliv voleb je vždycky to, zda uspějí strany, které si přejí více individuální svobody a osobní odpovědnosti, nebo naopak uspějí strany preferující více státního paternalismu. Zda vyhrají Ti, co si přejí nízké daně a menší přerozdělování, nebo zda uspějí strany, které chtějí do ekonomiky silně zasahovat a více danit aktivitu lidí a firem. Zda většinu získají Ti, kteří mají úctu k tradicím a osvědčeným hodnotám, nebo budou mít navrch progresivní levičáci, kteří tradiční hodnoty a kulturní vzorce chtějí bořit. Tedy, co tím výčtem chci říct, nenechme se zmást, že jsou volby o jednom dílčím tématu, které má v médiích zrovna zelenou. I v těchto volbách, jako v jakýchkoliv jiných, půjde o charakter tohoto státu. Zužovat volby na jedno či pár témat je strašně krátkozraké a zkratkovité. Pokud bych měl jmenovat priority, tak za mě osobně je to konsolidace veřejných financí, důchodová reforma, brždění zelené revoluce, ale i obrana tradičních hodnot před progresivisty.

Kandidujete jako jednička ve Středočeském kraji za koalici Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) jako současný poslanec ODS. Jaké jsou hlavní konzervativní body této koalice a jaké ODS?

Myslím, že důležitým prvkem, který koalice Spolu ve svém programu zdůrazňuje, je podpora rodiny. Ať už formou pomoci prostřednictvím daňové politiky, tak ale i větší podporou zkrácených pracovních úvazků, které umožní lépe skloubit pracovní rovinu života s péčí o rodinu. Hlásíme se k obraně svobody projevu ve veřejném i digitálním prostoru. Přiznejme si totiž, že útok progresivistů na konzervativní hodnoty jde a dál půjde skrze politickou korektnost i cestou umlčování nositelů konzervativních názorů v médiích a na sociálních sítích.

Co se Vám v končícím volebním období sněmovny podařilo z konzervativního programu prosadit?

Myslím, že nedávným velkým úspěchem bylo prosazení tzv. principu třikrát a dost u příjemců sociálních dávek, kteří opakovaně porušují pravidla a zákony. Je dobře, že je tady nástroj, který stopne sociální dávky těm, kteří se nejsou schopni chovat ohleduplně ke zbytku společnosti, která se na jejich dávky skládá. Má to preventivní charakter a bude to motivovat tuto skupinu lidí k ohleduplnějšímu chování vůči svému okolí. Vítězstvím je pro mě i to, že se nepodařilo silné lobby protlačit uzákonění manželství pro homosexuály. 

Sněmovna sice nyní nepřijala návrh na manželství homosexuálů a leseb, ale je téměř jisté, že se návrh do nové PS vrátí. Jaká bude Vaše strategie k tomuto návrhu. Ptám se především proto, že návrh má podporu napříč politickými stranami a aktivisté pro zákon se budou snažit další poslance získat.

Jsem spolupředkladatel návrhu změny ústavy, která by definovala manželství jako svazek muže a ženy. Manželství by tak získalo vyšší, ústavní ochranu. Ale samozřejmě jak naznačujete, bude těžké bránit se silné lobby, která v poslední době tlačí manželství pro homosexuální páry velmi tvrdě. Považuji jednání iniciativy „Jsme fér“ za čím dál více agresivní. Jedinou možnou strategií je se nebát, nepodlehnout agresi a tlaku nátlakových skupin, jako je právě jmenované „Jsme fér“ a trpělivě vysvětlovat potřebu ochrany institutu tradiční rodiny pro stabilitu naší společnosti. Tedy nebát se a nahlas hájit manželství jako svazek muže a ženy. To je jediná možná strategie. 

Jaký je Váš vztah k návrhu na uzákonění eutanazie?

Nedovedu si představit, že bych pro ni kdy mohl hlasovat. Život jsme si nedali, nemáme právo ho tedy brát ani sobě, ani nikomu blízkému.

Jaké jsou Vaše hlavní konzervativní hodnoty, které se budete snažit v nové PS prosazovat?

Konzervatismus je způsob života, světonázor, kompas, který Vám napovídá, jak se v jednotlivých otázkách a tématech rozhodovat, jakým směrem se vydat. Zužovat to a vybírat dílčí hodnoty a témata, byť důležitá, by bylo velmi nekonzervativní. Tedy budu se snažit navázat na to dobré, co nám předci a historie zanechali, nesnažit se bořit osvědčené instituce, hodnoty a vzorce chování a bránit se změnám pro změny.

Konzervativní pohled na svět není dnes tak říkajíc „in“. Jakou roli v této věci hrají česká média?

Samozřejmě velkou, v redakcích hlavních médií samozřejmě moc konzervativců nenajdete. Je to i tím, že novinařinu studují lidé nejčastěji levicového, progresivního politického zaměření. Na nás konzervativcích je, abychom alespoň větší aktivitou nejrůznějších think-tanků, alternativních médií apod. konzervativní ideje hájili, šířili a vysvětlovali.

Jan Skopeček  je 20 let členem a nyní i ekonomickým expertem ODS. Pracoval v Kanceláři prezidenta republiky, když úřad zastával Václav Klaus. V roce 2009 se stal ředitelem  think tanku Centrum pro ekonomiku a politiku. Je bývalý zastupitel Středočeského kraje a bývalý radní města Hořovice. Kandiduje z prvního místa kandidátky SPOLU ve středočeském kraji. 

Rozhovor  je  dalším ze série předvolebních rozhovorů s pravicovými politiky.

Konzervativní noviny nabízí všechny články zdarma. Náš provoz se však neobejde bez nezbytné finanční podpory. Pokud se Vám Konzervativní noviny líbí, budeme vděčni za Vaši pomoc. Číslo účtu: 2701544173 / 2010  Děkujeme!